Onderwerpen uitgelicht

Thema Afhankelijkheid

Een thema wat veel gespreksstof oplevert, want wat roept het bij ons op? Over het algemeen ervaren we afhankelijkheid als iets negatiefs, iets onwenselijks. Toch zijn er veel situaties waarin mensen afhankelijk zijn van elkaar, zoals het kind van zijn verzorger of de winkelier van zijn leverancier. Er zijn verschillende vormen van afhankelijkheid en we zien voorbeelden van emotionele afhankelijkheid en sociale afhankelijkheid. 

Er wordt verschil ervaren tussen een gelijkwaardige relatie en een relatie waarin we niets terug kunnen doen waardoor we ons ondergeschikt kunnen voelen of het gevoel hebben niet meer mee te tellen. Mensen kunnen op diverse gebieden afhankelijk worden zoals bijvoorbeeld m.b.t. wonen, mobiliteit, financiën, gezondheid, administratie etc.  

Vraagverlegenheid en ego spelen een grote rol bij afhankelijkheid. Wat maakt dat we moeilijk hulp vragen? Zelfstandigheid kan ook doorschieten naar een gebrek aan sociale contacten. Is het vooral niemand tot last willen zijn? Is dat de werkelijke reden om geen hulp te accepteren? 

En wat gebeurt er met ons wanneer afhankelijkheid groter wordt naarmate een ziekteproces vordert? We raken de controle kwijt, onze eigenwaarde wordt aangetast, de `Waarom` vragen komen en het toekomstperspectief verandert. Hoe gaan we hiermee om?

Thema Vitaliteit en de 4 dimensies

Wat is vitaliteit? Vitaliteit is letterlijk levenskracht. We hebben gekeken naar de verschillende dimensies namelijk het Hoofd, het Hart, het Lichaam en de Spiritualiteit. Alle dimensies kunnen elkaar beinvloeden.

Hoe houdt je het hoofd koel, zorg je voor weinig stress, heb je genoeg ontspanning, geniet je van kleine dingen? Het is belangrijk om je hoofd te vullen met positiviteit. Dit onderzochten we n.a.v. vragen en stellingen. Blijf jezelf prikkelen door nieuwe dingen aan te leren.

Het hart houdt zich bezig met emoties en welke zijn dat zoal? Aan de hand van een interview met de operazangeres Francis van Broekhuizen zijn we in gesprek gegaan. We hebben naar binnen gekeken: hoe stond je op vanochtend? welke emotie zou je willen hebben en hebben andere mensen jouw emotie door of verschuil je je achter een masker?  We sluiten af met het mooie lied van Maan: Ze huilt, maar ze lacht.

Hoe zorg je ervoor dat je je gezond voelt, krijg je voldoende beweging, hoe is je voedingspatroon en hoeveel slaap heb je nodig? Allemaal vragen die van belang zijn om een goede lichamelijke vitaliteit op te bouwen. Je moet er alleen wel op tijd mee beginnen om later niet in de problemen te komen. Toch kan elke aanpassing van belang zijn om het langer vol te houden.

Wat verstaan we onder spiritualiteit? Dat dit nogal divers is daar kwamen we al snel achter. We spraken over een zinvol en betekenisvol leven. Zijn er genoeg zinvolle bezigheden waar je de dagen mee vult? En hoe is het met het nuttig voelen en ouder worden? Nuttig voelen gaat ook over zorgen voor iets of iemand.